Monday, September 14, 2015

Verkosta virtaa! osallistuu Digiverkoston yhteistyöpalaveriin
Verkosta virtaa! -hanke kuuluu yhteistyöverkostoon, jota kutsutaan Digiverkostoksi. Verkostossa on työntekijöitä seuraavista projekteista: Enter ry, SeniorSurf, LähiVerkko ja EHYT ry, SenioriVerkko sekä Verkosta virtaa!. Verkoston jäsenet tukevat toisiaan ikääntyneiden ja tietotekniikan parissa tehtävässä työssä. Lisäksi he pitävät toisensa ajan tasalla siitä, mitä kentällä tapahtuu. Jokainen näistä viidestä verkoston toimijoista on ikääntyneiden hankkeiden kentällä erityinen jo aihepiirinsä vuoksi. Tästä syystä verkoston yhteistyö on järkevää ja hyödyllistä. 

Digiverkosto tekee laajemmin yhteistyötä on Facebook-ryhmä nimeltään ”Ikäihmisten ja tietotekniikan parissa toimivien verkosto”. Tämä suljettu Facebook-ryhmä mahdollistaa valtakunnallisen verkostomaisen yhteistyön tekemisen. Digiverkoston jäsenet toimivat myös toisessa suljetussa Facebook-ryhmässä jonka nimi on "Vapaaehtoistyö tietotekniikkaopastajana".

Alkusyksy ja syyskuu ovat aktiivista aikaa kaikille verkoston jäsenille. Toiminnat ovat lähteneet hyvin käyntiin kesän jälkeen. Syyskuisen Digiverkoston tapaamisen keskustelunaiheisin voi tutustua alla:

Enter ry:lle tulee nyt paljon puheluita ikääntyneiltä naisilta, joista monet kertovat, että heidän lapsensa on neuvonut heitä ottamaan yhteyttä Enteriin. Enterin Juulia on tyytyväinen, että ihmiset tietävät, mistä apua on saatavilla. Hän kertoi myös erään heidän asiakkaansa hiljattain kokeman asiakaspalvelutilanteen varoittavana esimerkkinä siitä, kuinka helposti ikäihmistä voi huijata. Kyseisen henkilön herätyskellot onneksi soivat ja hän osasi hakea varmistusta epäilyynsä asiattomasta asiakaspalvelusta Enterin opastajilta. Kyseinen ikäihminen halusi vaihtaa iPadinsa mobiiliyhteyden 4g:stä 3g:hen. Liikkeessä oli ohjeistettu häntä ostamaan uusi iPad ja kerrottu, että vanhaan ei voi saada 3g:tä. Vasta kolmannella asiointikerralla asiakas oli saanut vaihdettua liittymätyyppiä ja iPadiinsa 3g:n. Säästöä tuli uuden iPadin hankintahinnan verran.

SeniorSurf:issa työn alla on viisi kappaletta innostusvideoita, jotka julkaistaan YouTubessa. Linkki videoihin tulee SeniorSurf –hankkeen nettisivuille heti videoiden valmistuttua. Viestinnällinen kampanja ”Lupaan opastaa sinua” on myös työn alla. Sen pääkohderyhmä ovat vertaisopastajat. Myös lokakuun alussa järjestettävät SeniorSurf-päivät pitävät Tiinan kiireisenä. SeniorSurf ja Enter haluavat teettää yhdessä tutkimuksen aiheesta "Tietotekniikka-opastuksen vaikutukset ikäihmisen arkeen". Rahoitusta haetaan.

LähiVerkko järjestää tapahtumia ympäri maata syksyn aikana. Näissä tapahtumissa on runsaasti organisoitavaa. LähiVerkon tekemä sovellus +60 on juuri julkaistu kaikissa sovelluskaupoissa ja sen testaus pienemmissä ryhmissä alkaa. Varsinainen julkaisu tapahtuu testauksen jälkeen loppuvuodesta.

SenioriVerkolla on työn alla mm. esitelmän laatiminen Enter ry:n opastajien valtakunnalliseen tapaamiseen, jossa he esittelevät tapojaan toimia sosiaalisessa mediassa. SenioriVerkon Satu kertoi huomiostaan, että muutama vuosi sitten älypuhelimia oli huomattavasti vähemmän kuin nyt. Niiden käyttö on yleistynyt huomattavasti ikääntyneiden parissa. Lisäksi suhtautuminen älylaitteilla pelaamiseen on muuttunut positiivisemmaksi, myös naisten kohdalla.

Verkosta virtaa! -hankkeen vertaisohjaajakoulutuksen pilotti Pohjois-Karjalassa on takana ja ensimmäiset valtakunnalliset tietokoneopastajien koulutukset järjestetään Virroilla marraskuussa. Lokakuussa hanke järjestää kolme Elämyspäivää Pohjois-Karjalassa. Toukokuiseen pilottikoulutukseen osallistuneet tuovat Elämyspäivä-tapahtumiin aikaisemmin nettiä käyttämättömiä ikääntyneitä henkilöitä tutustumaan laitteisiin.

K
uva: Laitteita ja johtoja / Riikka Aminoff


No comments:

Post a Comment