Friday, October 23, 2015

Verkosta virtaa! Elämyspäivillä Pohjois-Karjalassa


Elämyspäivien viettoa. Lokakuussa (6.-8.10.2015) Verkosta virtaa! -hanke matkusti Pohjois-Karjalaan. Järjestimme yhteistyössä EKL paikallisyhdistysten vertaisohjaajien kanssa kolme Elämyspäivä-tapahtumaa. Reijolassa olimme seurakuntatalossa, Outokummussa ravintola Riepissä ja Lieksassa kulttuurikeskuksessa. Tapahtumiin osallistui yhteensä 120 henkilöä.

Elämyspäivät ovat tapahtumia, joihin kuka tahansa yli 65-vuotias henkilö voi tulla kokeilemaan tabletteja ja surffailemaan netissä kahvikupposen ääressä.

"Tablettien ”täppäily” on todella vaivatonta. Mallia voi ottaa vaikka taaperoista, jotka eivät vielä osaa puhua tai kirjoittaa, mutta lähtevät painelemaan nappeja ja kuvakkeita. Uteliaisuudella ja avoimella mielellä pääsee loistavasti alkuun", pohtii Margit. Lisäksi Margit kertoi, kuinka tärkeää tuoreen nettisurffailijan on pyrkiä arvioimaan netistä löytämänsä tiedon luotettavuus.

"Surffailijan on hyvä miettiä, mikä surffailun tuloksena löydetyn tiedon tarkoitus on ja kenelle se on suunnattu. Onko tieto mainos, mielipide vai asiatietoa vai ehkä sekoitus näitä kaikkia? Sisältyykö tietoon uskonnollisia tai poliittisia painotuksia? Onko tiedonlähde kattava esitys aiheesta?", järkeilee Margit.

Seuraavaksi TSL:n tietoyhteiskuntakouluttaja Jouni Ukkonen kertoi tablettien ja niiden käyttöjärjestelmien eroista ja ominaisuuksista. Tabletin voi hankkia joko Android, iOS tai Windows-käyttöjärjestelmällä.

"Pidän paljon tabletin käytön peruskursseja ikäihmisille ja olen huomannut, että he suosivat Samsungin tabletteja joissa on Android-käyttöliittymä.  Nuoremmat taas käyttävät kaikkein mieluiten Applen iPad-tabletteja joissa on iOS-käyttöliittymä", kertoo Jouni. Käyttöliittymätyyppien lisäksi Jouni puhui tietoliikenneyhteyksistä, joita on kahdenlaisia. Kaikista älylaitteista löytyy langaton lähiverkko eli Wi-Fi. Osasta laitteista löytyy myös mobiilidatayhteys. Jotta mobiilidatayhteyttä voi käyttää, tulee laitteessa olla SIM-kortti. Sellainen laite, jossa on paikka SIM-kortille, on kalliimpi kuin sellainen, jossa sitä ei ole. SIM-kortillinen laite toimii kaikkialla kuten kännykkäkin.

Innokkaita hopeasurffareita. Osallistujat pääsivät itse kokeilemaan tablettejamme. Kokeilimme ja harjoittelimme uudenlaisia sormien liikeratoja tabletin näytöllä; hipaisua, täppäilyä sekä suurentamista ja pienentämistä. Monet halusivat tietää, miten surffailu aloitetaan ja miten päästään takaisin tabletin alkunäkymään. Pohdimme, miksi alkunäkymä tabletissa on sellainen kuin se on ja keskustelimme siitä, kuinka jokainen voi räätälöidä tablettinsa alkunäkymän omanlaisekseen.

Jotkut osallistujista pääsivät avaamaan netin aarrearkun ihan ensimmäistä kertaa. Varsinkin paikalliset uutiset ja harrastuksiin liittyvät asiat kiinnostivat. Googletimme muun muassa nettikaupan, jossa myytiin käytettyjä harmonikkoja, Katri Helenan ja Timo Turusen YouTube-videoita, villasukkien neulomisohjeita ja kuvia sekä kurpitsakakun ja omenapiirakan reseptejä ja kuvia. Katsoimme myös kuvia osallistujien edellisistä ja nykyisistä kotitaloista Google Mapseista.

"Olin töissä Hanasaaren voimalaitoksessa ja asuin Roihuvuoressa. Kotini oli Punahilkanteillä ja kuvassa näkyi parvekekin!", tunnelmoi eläkepäiviään Outokummussa viettävä Viljo.

Muistelimme yhdessä hänen menneitä vuosiaan; raskasta kolmivuorotyötä tehtaassa ja entisiä kotikulmia Helsingissä. Viljo ja monet muut osallistujat vaikuttivat innostuneilta ja kiittelivät että Elämyspäivä-tapahtuma oli hyödyllinen ja miellyttävä tapa saada ensikosketus laitteisiin.

Verkosta virtaa! -hankkeen Margit Granberg avasi tapahtumat. Hän puhui siitä, kuinka hankalaa tänä päivänä on pärjätä ilman tietotekniikkataitoja ja kuinka tärkeää ikäihmisten on päästä yli ennakkoluuloista. Ne, joilla digiloikka jää loikkaamatta, ovat vaarassa syrjäytyä yhteiskunnasta. Useimmat osallistujat kertoivat tulleensa Elämyspäivä-tapahtumaan, koska he olivat kuulleet niin paljon positiivisia kokemuksia nettipankkien käytöstä ja halusivat itse alkaa käyttäjäksi. Monilla pienillä paikkakunnilla pankkikonttorien aukioloaikoja vähennetään tuntuvasti, joten pankkiasioiden hoito netissä on väistämättä edessä, halusi sitä tai ei.

Osallistujat halusivat tietää miten nettipankkia käytetään, mikä laite heidän kannattaa ostaa ja mitä kaikki maksaa. Kerroimme, että nettisurffailuun tarkoitetun laitteen kertahankintahinta on noin 250–600 € ja nettiyhteyden hinta vaihtelee palveluntarjoajan paketista riippuen 10–50 € kuukaudessa.

Kuva: Elämyspäivän kahvipöytä Reijolan Seurakuntatalossa / Riikka Aminoff

No comments:

Post a Comment